10.6.2011

Vastaukset

 Anteeks, naissa vastauksissa menikin vahan kauemmin. Mutta aina taa on hankalampaa, kun ei oo omaa lapparia, niin ei paase koneelle ihan milloin vain haluaa. Mutta tassa nyt on kuitenkin vastaukset.


Oletko harkinnut, etta muuttaisit joskus Amerikkaan ihan omillesi? Esim. muutamaksi vuodeksi.
- No en ma nyt varsinaisesti oo harkinnu, mutta jos joskus sellanen tilanne olis, niin miksikas ei! Ei sita ikina tiia mita tulee tapahtuun, tai mista ittensa loytaa. Mutta ei nyt kuitenkaan oo ihan muutaman vuoden sisainen suunnitelma ;)

Mika on paras kauppa siella?
-Forever 21 ehdottomasti, Sielta on ehka 80-90% mun vaateostoksistani. Muita kivoja on esim. Wet Seal, Victoria's Secret, dELiAs, Macy's, Kohl's, Charlotte Russell...

Millainen kielitaito pitaisi olla lahtiessa?
- Suomalaisilla kaikilla on tarpeeks hyva kielitaito! Oikeesti siella training schoolissa sita tajuaa, etta ite puhuu tosi hyvaa englantia verrattuna moniin Etela-Amerikkalaisiin! Eli ei oikeasti tarvi huolehtia siita kielitaidosta, mulla itella oli lukion paattotodistuksessa englanti just 6 ja kirjotin pitkasta englannista B:n!

Mitka ovat yleisimpia ongelmia, joita aupair - vuoden aikana voi tulla vastaan?
- Koti-ikava on sellanen, mika nyt ekana tuli mieleen. Ja kannattaa oikeasti olla avoin ja keskustella hostperheen kanssa, ettei sit tuu mitaan vaarinymmarryksia. Ja jo ennen tanne tuloa kysykaa paljon kysymyksia, etta tiedatte mita odottaa.

Kannattaako edes haaveilla aupairiksi lahtemisesta, jos ei ole koskaan matkustellut naapurimaita kauemmaksi?
- Tietenkin kannattaa, ei toi oo mikaan este! Talla keinolla ainakin paaset nakeen Amerikkaa "helposti". Enhan ma itekaan oo tata ennen kayny kun Ruotsissa, Englannissa ja Italiassa :)

Paljon training school -viikon ajaksi kannattaa varata rahaa? Ja paljon sitä ylipäänsä kannattaa ottaa mukaan lähtiessä?
- Ma taisin vaihtaa jo Suomessa joku 200 dollaria. Ja ei sita nyt oikeesti tarvi paljoakaan, riippuu mita aiot shoppailla NYCissa. Joillekin hostperhe ostaa sen tervetuliaskorin, minka saa training schoolissa, mutta esim. mulle ei ostanut, ja halusin menna Top of The Rockin huipulle, joten ostin sen lipun sinne, oliskohan ollu 15-30 dollaria, ei mitaan muistikuvaa enaa. Ja sit NYCissa ostin parit I love NYC -paitaa ja ruokaa, et ei mulla menny kun alle 50 dollaria NYCin reissulla. Ja mun hostperhe makso ekan viikon palkan etukateen jo sina viikonloppuna kun tulin, etta ei ollu rahasta puutetta :)

 Harkitsitko toiseksi vuodeksi jäämistä? Mikä ratkaisi?
- Enemmankin ma mietin alkuvaiheessa, etta joo mika ettei toiseks vuodeks, mutta kun aika kulu, kasvo myos ikava, ja tajusin, etta kylla yks vuosi on mulle nyt tarpeeks. Jos olisin pidentany, olisin todennakoisesti ollu 6 tai 9kk ens vuoden paasykokeita ajatellen, ja toisessa perheessa. Olisin sit halunnu elaan jonnekin West Coastille. Ja mun perhehan on loistava, mutta yks juttu tassa kylla ajaa mua valilla hulluks, meinaan se, etta oon jumissa naitten lasten kanssa kotona. Sillon kun mun kaverit tuli tanne, ja saatiin menna mallille babyn ja S:n kanssa, ne tuntu olevan ihan kamalan pelokkaita, etta ajan lasten kanssa. Ja se nyt luki jo niitten hakupapereissa, ettei tarvi ajaa lasten kanssa, mutta kylla taa kotona olo saa paan sekasin. Toki me nyt paastaan kavellen pariin puistoon, mutta esim. niissakin ollaan yksin, ei siella oo ketaan muita ikina. :D Odotan siis innolla koulujen loppumista... not.

Oletko hakenut jatko-opiskelemaan (siis Suomessa) tämän kevään yhteishaussa? Onnistuuko hakeminen etänä? Vai tuleeko se aikaero jotenkin vastaan?
- En pystynyt hakemaan, kun aikaeron takia valintakoetta ei pysty tekeen vaadittuun aikaan. Jyvaskylan matkailulinjalle paasykoe olis ehka voitu tehda puhelimen valityksella, nain he vastasivat sahkopostiin, mutta en sit tiia olisko oikeesti ollu niin yksinkertaista. Riippuu tietenkin alasta, etta minne hakee, ite kun olisin halunnu Tampereelle tradenomikouluun, niin ei pystyny.

Mitä aiot tehdä kun palaat takaisin Suomeen? Jos et vielä ihan tiennyt ennen lähtöä, niin onko siellä jenkeissä ajatukset yhtään selventyneet?
- No vuodeks taytyis toita saada, joihinkin vaatekauppoihin/normikauppoihin aattelin hakea. Ja sit ens kevaalle on sellanen panostus paasykokeisiin, etta paasy on taattu 8) No ei oo oikein ajatukset vielakaan koulun suhteen selviytyny, tassa yritetaan silti miettia. :)

Onko aupair-vuosi ollut sulla (siis tähän asti nyt ainakin) enemmän onnistunut vai jotakin muuta? Suosittelisitko lähtemään sinne asti aupairiksi?
- Kylla on ollut onnistunut, suosittelen lahtemaan! :) On se sellanen once a lifetime experience, etta kannattaa! Mua taa vuosi on kasvattanu ihan tuhottomasti henkisesti, ja sita on oppinut arvostamaan ihan tajuttomasti laheisiaan, mita ei ehka tajunnu viela Suomessa, etta kuinka ihania ne on. Nyt vaan ootan niin kovasti, etta paasen halaan mun perhetta ja ystavia! <3

Onko sulla jäänyt yhtään rahaa säästöön siitä palkasta kaikkien shoppailuiden yms. jälkeen?
- No tosiaan oon aika lailla kuluttanu kaiken, oon matkustellu paljon ja shoppaillu paljon. Ja sit sita rahaa menee ulkona syomiseen, leffassa kayntiin, bensaan ja vaikka mihin, sita kylla palaa! Nyt oon yrittany vahan kasata rahaa tota West Coastia varten, ja pari pienempaa matkaa olis viela ennen sita, etta ei sita mitenkaan turhan paljoa ole! Tililla on ehka hiukan reilu tuhat dollaria. Ite kylla suosittelen, etta kannattaa yrittaa vahan kontrolloida tota rahan kayttoa, esim. pari kaveria alotti heti ensimmaisesta viikosta, etta saa kayttaa sata dollaria ja toinen satanen menee saastoon matkoja ym. varten.

Vaaditaanko au pairilta lastenhoitokokemusta perheissä, vai käykö esim. kokemus isosena toimimisesta ja lasten kerhojen vetämisestä? + tietenkin omien sisarusten hoitamisesta.
- Cultural Carellahan toi omien sisarusten hoitaminen myos lasketaan, mutta ei kaikilla jarjestoilla. Mun tietaakseni lastenhoitokokemuksena riittaa ihan isosena toimiminen ja kerhojen vetaminen.

Miten yleistä on joutua vaihtamaan perhettä tai jopa palaamaan takaisin suomeen?
- Mun veikkaus on 50-50. Mun perhe oli rematchissa, Etela-Korea D meni rematchiin, Kolumbia A meni rematchiin, myohemmin Saksa V meni rematchiin saman perheen kanssa, Etela-Korea C meni rematchiin, Etela-Afrikka T meni rematchiin, myohemmin Kolumbia L meni rematchiin saman perheen kansssa, Kolumbia K meni rematchiin. Ja naa kaikki tasta Daytonin alueelta, missa on nyt aupaireja 8, eli ei kauheen hyvat prosentit. :D Kaikki talta alueelta rematchiin joutuneet aupairit on loytany uudet perheet (paitsi mun perheen entinen aupair, mut se olis halunnu opiskella taalla, ei tyoskennella aupairina) ja ollu onnellisia niitten kanssa. Ja yleisesti mita on kuullu muualtakin, niin tosi paljon rematchataan, mutta on ollu niitakin tapauksia, joissa aupair ei oo saanu yhtakaan matchia sen kahen viikon aikana, ja joutunu kotiin. Toi riippuu myos paljon LCC:sta, etta miten niita matcheja tulee!

Minkä järjestön kautta menit?
- Cultural Care

Saako aluetoivomusta esittää/esititkö itse?
- Ei saa, koska perheitä ei oo niin paljoa enää ohjelmassa mukana kuin ennen

Miltä alueilta sait perheiltä yhteydenottoja?
- Matcheja sain tän Ohion lisäksi New Yorkista, Connecticutista, Minnesotasta, New Mexicosta, Marylandista, Washington DCsta, olikohan siinä kaikki. Ja yhteydenottoja tuli Connecticutista, New Yorkista ja Minnesotasta, muut ei ottanu ees yhteyttä, näky vaan extranetissä.

Millaiselle ihmiselle et suosittelisi aupairiksi lähtemistä?
- Ei lapsirakkaalle, liian itsenäiselle (tarkotan, et jos oot esim. asunu yksinäs monia vuosia, yhtäkkiä jonkun talossa ja sääntöjen alla asuminen voi olla aika vaikeata.

Ai niin ja sitten vielä noista eri järjestöistä joiden kautta voi lähteä: Oletko vertaillut eri järjestöjen toimivuutta, luotettavuutta, etuja, huonoja puolia yms..? Mitä järjestöä itse suosittelisit? 
- No en oo oikein vertaillu, et oma kokemus perustuu CulturalCareen. Kaikissa on varmasti hyvat ja huonot puolensa, etta vaikea sanoa. Mutta olikos nyt EurAupairilla, AupairinAmerica vai Aupaircarella, ellei noilla kaikilla, aupairit on "paremmassa asemassa", etta ne voi matchauksessa saada kerralla enemman kun yhden matchin, kun taas CC:lla ei pysty kun yhden. Ja aupaircarella ei ainakaan tarvi osallistua noihin monthly meetingeihin, et ne on vapaahehtoset. Ja EurAuPair/AuPairCare (en muista kumpi) oli tosi paljon halvempi kun CC, mita kuulin vahan aika sit.

Onko tullu kauhea koti-ikävä? Missä vaiheessa?
- Jonkin verran ollut matkan varrella, alko siina 2,5kk paikkeilla, valilla vahan enemman, valilla vahemman :) Mutta ei mitenkaan ylipaljoa. Jouluna oli kylla aika haikee fiilis, et just juhlapyhat voi nostattaa koti-ikavaa aika helposti.

Ei kommentteja: